Einar Dale

Om kunstverket

Einar Dale ble født i 1916 på Råstad i Sandar i Vestfold, men begge foreldrene kom fra Gjerstad i Agder. Da han var 17 år gammel, flyttet familien til Telemark og han begynte på snekkerlinja på en folkehøyskole i Grenland. Ett års tid senere brakk han ankelen stygt etter et fall i hoppbakken, og måtte holde seg i ro. Tiden ble fylt med tegning og spikkekniv. Han fikk treskjærerutstyr og høvelbenk av faren, og begynte så smått sin karriere som treskjærer.


Senere kom han inn på Statens kunst- og håndverksskole, og fra 1938-1942 gikk han på linjene for tegning, modellering og billedhugging. Fra 1943-45 var han student ved Det illegale kunstakademi. Da krigen var over etablerte han og svogeren firmaet EgdaKunst i Lillesand. Bedriften lagde smijernsarbeider.


Dale giftet seg i 1953, og ekteparet bosatt seg på Lunde gård i Gjerstad. De fikk etter hvert fem barn. Samtidig med at de drev gården, fortsatte Einar Dale med trearbeider, smijernsarbeider, tegning og gipsarbeider. Han tegnet motiver som kona, Margith, vevde tepper etter. Han fikk i oppdrag å utsmykke prekestolen i Gjerstad kirke, og i de kommende årene lagde han en rekke arbeider i ulike materialer og kunstneriske utrykk.


Motivene i Dales trearbeider er ofte hentet fra folkeeventyr, Bibelen, norrøn mytologi, ordspråk, sanger og historiske personer og hendelser. Han skrev også egne dikt og sanger.


Opp gjennom årene har Dale hatt flere studieopphold i utlandet. Han har hatt en rekke separatutstillinger og også deltatt på mange kollektivutstillinger. I 1974 fikk han Aust-Agders fylkeskulturpris, og i 2002 mottok han Gjerstad kommunes kulturpris.


Kilde:
"Kunstneren Einar Dale. Kreativ bruk av ord, tre og andre materialer." Bokkomité: Kari Else Dale Aal, Nils Ingebrigt Aal, Bjørg Unndis Dale, Arve Hogstad, 2011

  • Født: 1916-09-03
  • Nasjonalitet: Norsk
  • www: #

Kunstverk