Mannen på tåga

Av Truls Simonsen (1733)

Om kunstverket

Skulpturen er fra en æresport som ble reist da kong Christian VI besøkte Arendal i 1733. Den originale statuen ble gitt til Aust-Agder muséet (nå KUBEN) i 1964 av Bergljot Ugland mot at muséet laget en kopi i tre. Den var imidlertid lite holdbar, og den som i dag står på taket er i plast.

Den originale skulpturen sto utendørs i nesten 250 år, noe som naturlig nok satte sine spor. På et tidspunkt mistet den høyrearmen, og slik sto den lenge nok til å få tilnavnet "kong Eenarm". Huset ble pusset opp i 1854, og da fikk Mannen på tåga samtidig en ny arm. Den er ikke i eik som resten av skulpturen, men i valnøtt og den er festet med et bokselokk!

I 1923 fylte byen 200 år og under en stor jubileumsmiddag for utflyttede Arendalitter i hovedstaden kom professor Oskar Jæger med gåten: "Hvem er den høyeste mannen i Arendal by?" Svaret kom raskt og spontant: "Mannen på tåga". Og selv om denne skulpturen ikke er lett å få øye på hvis man ikke vet hvor den er, er den fortsatt et begrep for innbyggerne.

Kilde: Anne Marie Falck: Skulptur i Arendal, 2004

Truls Simonsen

Les mer...

Relaterte artikler