Jan Staubo

Av Tore Bjørn Skjølsvik (1996)

Om kunstverket

Jan Staubo ble født i 1920, og han fikk et dramatisk og hendelsesrikt liv. Som ung utmerket han seg som en eminent tennisspiller, men utbruddet av 2. verdenskrig satte en foreløpig stopper for idrettskarrieren.

Staubo forsøkte å komme seg til Storbritannia etter den tyske okkupasjonen av Norge i 1940, men ble arrestert og internert i Falstad fangeleir. Staubo klarte å rømme og kom seg til Storbritannia og senere til Canada og flytreningsleiren Little Norway. Etter flere dramatiske episoder ble Staubo skutt ned over Frankrike og satt i tysk fangenskap fra 1942 til freden kom.

Etter krigen grep han tennisracketen på ny og vant NM flere ganger, på tross av at han bare hadde én lunge. Den andre var fjernet etter et skudd under ett av flere fluktforsøk. Han var også norsk mester i ishockey og på landslaget i bandy. Han satt som president i Norges Tennisforbund og styremedlem i Norges Idrettsforbund i to perioder. Staubo var medlem av den Internasjonale Olympiske Komité fra 1966 til 2000 og æresmedlem etter det.

Staubo var skipsreder i et familieeid rederi og utviklet en større internasjonal forretningsvirksomhet. På 1960-tallet etablerte han Jan Staubo Elektronikk A/S i Kilsund. Han selv gikk etter hvert konkurs, men industrien levde videre og er i dag kjent som Kitron.

Skulpturen av Staubo er uvanlig i den forstand at han ler med åpen munn. De som kjente Staubo sier at likheten med virkelighetens Staubo er slående. Jan Staubo døde i 2003.

Kilde: Anne Marie Falck: Skulptur i Arendal, 2004

Tore Bjørn Skjølsvik

Les mer...

Relaterte artikler