Om kunstverket
Sammen med kart, utstoppede fugler og dyr, ulike steiner og mineraler var skoleplansjene en del av anskuelsesundervisningen fra slutten av 1800- tallet og de neste 70-80 år. De ble flittig brukt, særlig i barneskolen, for å bedre elevenes kunnskap om alt fra bibelhistorie, stilhistorie og ulike yrkesvalg til trafikkregler og plante- og dyreliv.
I samlingen "Bilder av svenska djur" er langt de fleste malt av Nils Tirén som du kan lese om ved å følge lenken under.
Et annet navn som ofte dukker opp på dyreplansjer er Ernst Nicolaus Küsel. Han ble født i Sverige i 1873 og ble kjent som maler, tegner og grafiker. Küsel spesialiserte seg på dyreskildringer og hans foretrukne motiv var geiter, sauer, høns og kalver. Han er blitt kalt "Europas fremste geitemaler". Küsel er å finne på bl.a. Gøteborg kunstmuseum, Zornmuseet og det Thielska galleri med bilder av nettopp geitebukker, sauer, kalver og kyr. Han døde i 1942.
Wilhelm Tupy ble født i Wien i 1875, men ble senere svensk statsborger. Han var tegner og grafiker og er representert på flere muséer i Sverige og Østerrike. Han illustrerte bl.a. bøker om fugler og sopp. Tupy døde i 1972.
Max Richter var en tysk tegner, maler og litograf som kom til Sverige på 1920-tallet. Han arbeidet som litograf i flere trykkerier og forlag, inkludert Nordstets forlag, som var en stor plansjeprodusent. Richter var en produktiv kunstner og han laget skoleplansjer med ville planter, nyttevekster og medisinplanter, fisk, dyr og sommerfugler.