Torvet 5

Om kunstverket

Denne bygningen i mur ble reist etter bybrannen i 1863. Arkitekt var den danske Thøger Binneballe. Han virket i Christiania fra 1833, og var murmester ved byggingen av Oscarshall, Stortinget og det gamle Rikshospitalet i Oslo. Byggherre var Peter Lorentz Jessen Lund som var Norges første skipsmegler og en av samtidens store redere. Han var dessuten konsul for Mecklenburg-Schwerin og det russiske tsarrike, og følte nok behov for en representativ bolig hvor han kunne motta offisielle gjester.

Da bygningen sto ferdig ble det etablert rederi og meglerfirma i første etasje. Annen etasje inneholdt dagligrom og selskapsværelser. Dette er husets «bel étage», noe som fremheves ved stor etasjehøyde og rik utsmykning på fasaden. I tredje etasje er vinduene mindre. Her var det mange gjesterom og soverom for medlemmer av husstanden og tjenerskapet. Både ut- og innvendig er det stukkaturarbeid som skal illudere pryd-detaljer av stein. Stall, vognskjul og andre uthus fantes i bakgården.

Torvet 5 har i mange år huset ulike forretninger med Arendal trikotasjeforretning som den eldste. Gården er også kjent som "Egebergs hus" etter øyelege Egeberg som hadde praksis her i mange år.

Kilde: Ulf Hamran, Agderposten 1985

Relaterte artikler