Glassheisen

(2021)

Om kunstverket

Til topps på 17 sekunder

I løpet av 1920-årene begynte Europa å komme seg etter harde år med en verdenskrig og spanskesyke. Økt velstand, bedre kommunikasjonsmidler og økte rettigheter til ferie fikk flere på reisefot. Turiststrømmen fra utlandet til Norge vokste, men få fant veien til Sørlandet.

Turisme ble raskt en viktig næring for Norge. Både europeiske og amerikanske turister fant veien til Norges fjell, men Sørlandet fant de fortsatt ikke. For å ta del i den nye næringen ble Reisetrafikkforeningen for Sørlandet stiftet i 1930. Etter en treg start, begynte så smått besøkstallene å peke oppover. Det var flest utenlandske turister som kom, men da Sørlandsbanen kom til Arendal i 1935, kom også nordmennene. Flere hoteller var under bygging, deriblant Hovden turisthotell og Strand Hotell på Fevik. Med krigen forsvant turistene igjen.

Etter krigen var det forbudt å kjøpe privatbiler helt til 1960. Da forbudet ble opphevet, åpnet det opp for reiser og opplevelser man tidligere bare kunne drømme om. Og nå var det mange som drømte om Sørlandet. E-18 ble kalt "Sørlandske" og var ferieveien framfor noen. Sommerstid måtte også tålmodighet pakkes med i bagasjen. Mange svettet seg gjennom timer i kø før de endelig kom frem.

I dag er turisme en av de største næringene i Arendal. Mange forbinder navnet med sol, sommer, båtliv og festivaler, og legger turen innom i løpet av sommeren. I tillegg er det mange feriehus i området.

I august 2021 åpnet glassheisen som raskt ble en attraksjon for turister og en snarvei for fastboende. Heisen befinner seg rundt 50 meter inne i tunnelen på Torvet, og den bruker 17 sekunder opp til Fløyheia. Turen er på rundt 60 meter, de første 40 i fjell og de siste 20 i en glassjakt. På toppen av sjakten står et 23 meter høyt tårn av stål fóret med glass.

Vel oppe får man en spektakulær utsikt over Arendal sentrum, Galtesund, Tromøy og Hisøy. Det går en gangbro inn til Fløyheia med bl.a. Statsforvalterens hus og den gamle sjømannskolen. For de som bor eller jobber på Fløyheia er turen til sentrum blitt kort og Fløyheia en bydel med rask adkomst til sentrum.

Heisen er tegnet av NSW Arkitektur.

Kilde: avtrykk.no

  • Tittel: Glassheisen
  • Kategori: Arkitektur
  • År 2021
  • Beskrivelse teknikk/medie Stål og glass
  • Sted Torvet
  • Plassering Ca. 50 meter inne i tunnelen

Se mer

Relaterte artikler