Månedens kulturminne juni 2010: Store og Lille Torungen

(1844)

Om kunstverket

I seilskutetida var Arendal kjent som byen med de "tvende fyrtårn" - byen med to fyrtårn.

I 1838 ble det besluttet av den statlige fyrkommisjonen at det var et stort behov for et fyranlegg ved innseilingen til Arendal. Det var tidligere opprettet fyrstasjon på Oksøy ved Kristiansand og på Jomfruland ved Kragerø. Det ble besluttet at det måtte bygges to fyr ved Arendal for å unngå mulig forveksling med Oksøy og Jomfruland som hadde ett lys hver. Dette var før blinkfyrenes tid. Store og Lille Torungen ble opprettet som tvillingfyr på hver sin holme i innseilingen til Arendal og tent den 1. september 1844. Begge tårnene ble oppført i tegl, hovedsakelig fra Berger teglsteinsfabrikk i Drammen. Støpejernslyktene, rekkverkene og trappene opp til begge tårnene ble støpt på Nes jernverk. Lyskilden var et fransk linseapparat.

Store og Lille Torungen fyrstasjoner var begge bemannet med fyrforvalter og fyrassistent. Disse bodde med sine familier og tjenestefolk på fyrstasjonene. Med store barneflokker kunne det bli ganske folksomt. I 1865 bodde det for eksempel 16 mennesker på Lille Torungen - 10 av disse var barn. Fyrforvalteren holdt husdyr og kjøkkenhage. Det ble også plass til noen prydvekster som det fortsatt kan finnes spor av. De områdene som kunne brukes til nyttevekster eller hage ble flittig benyttet.

Det var stor søknad til fyrforvalterstillingene. Det var en vel ansett og godt betalt stilling etter datidens pengeverdi, og fyrforvalterne på Torungene ble gjerne lenge i sin post. Tilværelsen som fastboende på Torungene kunne by på utfordringer. På fine sommerdager kunne det være riktig koselig. Når høst- og vinterstormene herjet kunne imidlertid befolkningen på Torungene være avskåret fra å komme til land i dager og uker. Det var ofte sterk vind og høy sjø, en farlig kombinasjon i båt.

I 1897 ble det innført tåkesignaler. Dette medførte at det ble bygget maskinhus og ansatt maskinist. På Lille Torungen ble det opprettet meteorologisk stasjon i 1867. Den ble flyttet til Store Torungen i 1914.

Villtulipaner

På Torungene - særlig på Lille Torungen - vokser det gule villtulipaner. Tulipanene blomstrer gjerne i slutten av mai, og er et vakkert skue! Det er sannsynlig at villtulipanene ble innført i seilskutetida. Villtulipanen ble kåret til kommuneblomst for Arendal i 1994.

Lille Torungen

Lille Torungen fyrstasjon ble nedlagt i 1914, og erstattet av en liten fyrlykt. Utviklingen av fyrteknologien til blinkfyr gjorde det unødvendig med flere fyr for identifisering. Fyrenes beliggenhet kunne nå tilkjennegis ved hjelp av lyssignaler. Tegltårnet er bevart. Det er 28,9 meter høyt. Lille Torungen har fyrhistorisk interesse med landets høyeste fyrtårn i tegl. Dette er et forholdsvis sjeldent tårnmateriale i Norge. Lille Torungen er fredet etter kulturminneloven.

Store Torungen

Store Torungen ble opprustet til en mer moderne fyrstasjon i 1914. Det ble bygget nytt tårn av støpejern. Tårnet er 34,3 meter høyt. Oppe i tårnet kan man få virkelig panoramautsikt over skjærgården i Arendal. Det gamle teglsteinstårnet ble revet. Store Torungen var bemannet til 2004. Støpejernstårnet og flere av bygningene er bevart. Fyrstasjonen er stor og omfatter maskinhus, boliger, uthus, smie m.m. Store Torungen fyrstasjon er fredet etter kulturminneloven. Torungene eies av Kystverket, som leier ut begge fyrstasjonene til stiftelsen Torungen fyr. Stiftelsen drifter bygningene og leier ut enkelte bygninger i samarbeid med Aust-Agder turistforening.

Tekst av Sølvi Haraldstad Christensen

Kilder: Hisøy historielag, Torungenes historie, Stiftelsen Torungen fyr

  • Tittel: Månedens kulturminne juni 2010: Store og Lille Torungen
  • Kategori: Natur
  • År 1844
  • Sted Torungene
  • Kulturminne Bygninger og infrastruktur

Relaterte artikler