Om kunstverket
Eika er et flott skue hele året, og den er et kjent begrep i lokalmiljøet. Den ligger fint til for utflukter både for skoler og barnehager. Mange generasjoner på Natvig har lekt under eika og klatret i den. Treet er helt unikt og gir store opplevelseskvaliteter for barn og voksne.
Historikk
Eikas alder er noe uviss, men den er sannsynligvis ca. 400 år - muligens eldre. Slike trær var vanlige på Agderkysten tidligere. I våre dager er det derimot svært sjeldent med eiketrær av denne dimensjon/ størrelse. Trelasthandel, tømmereksport og skipsbygging førte til at eikeskogene på Sørlandet ble nærmest rasert og uthogd. Etterspørselen av eiketrær var særlig stor på 16- og 1700-tallet. Som en følge av dette ble store, gamle eiketrær nærmest utryddet. Det finnes noen få kjempe-eiker på landsbasis, men de er ytterst få. Natvigeika er blant disse.
Hvorfor er den blitt stående?
Det kan synes noe underlig at Natvigeika er blitt stående, særlig med tanke på den nære beliggenheten til skipsverftet Natvigverven. Kanskje hadde treet en helt spesiell betydning der det stod på sin kolle - og at det var særlige grunner til at det ble bevart. Det finnes ikke noe dokumentasjon på dette, men det er nærliggende å tro at det er en sammenheng.
Biologiske fakta
Natvigeika er en vidkronet, grov eik med svært tykk stamme. Eika er helt frisk, og den kan vokse i mange år ennå. Rotsystemet på denne type eiker er minst like store som krona. Det blir anslått at eiker kan vokse i 500 år, og at de kan bli ca. 1000 år. Eiketrær vokser langs kysten fra Østlandet til Trøndelag. Hovedforekomsten, ca. 75%, er anslått til å finnes på Agderkysten.
Tekst av Sølvi Haraldstad Christensen