Månedens kulturminne desember 2011: Øyestad gamle kirke

(1250)

Om kunstverket

Kirkens opprinnelige navn var Eyjarsstada kirkja - etter det norrøne mannsnavnet Eyjar. Ey­ på norrønt betydde ­øy. Kirken ble solgt på auksjon av kong Frederik IV for 705 riksdaler i 1723. Skjøtet ble utstedt i 1725 til privatpersoner i Øyestad sogn som kjøpte kirken på «allmuens vegne».

Det er rimelig sikkert at kirken ble oppført fra ca. 1250 og utover. Øyestad menighet regner dette som den offisielle dateringen. Øyestad gamle kirke var tidligere hovedkirke for et stort geografisk område som inkluderte flere sogn. Det var Øyestad, Fjære, Froland og Hisøy. Alle disse er siden utskilt som egne prestegjeld. Etter hvert ble det bygget ny hovedkirke på Bjorbekk, og det ble oppført en kirke på Nedenesengene (Engene kirke). Disse var mer sentralt plassert i forhold til mange av sognets innbyggere. Kirken på Rykene fikk dermed navnet Øyestad gamle kirke, og det er det navnet som brukes i dag.

Arkitektur

Kirken er en gotisk langkirke med detaljer hugget i kleberstein. Veggene var opprinnelig dekorert med murmalerier. Tårnet var av tre. Østveggen ble sannsynligvis revet på 1600-tallet, og da ble det oppført et kor av tømmer.

Brannen

Den opprinnelige kirken brant den 18. mai 1900. Kirketjeneren drev med rydding på kirkegården og skulle brenne noe kvister og avfall. Ved et uhell tok det fyr i kirken og den ble ødelagt av brannen. Alt treverk brant. Tårn, kor, sakristi, altertavle og prekestol gikk også med i brannen. Det samme gjaldt maleriene på veggene. Langmurene og vestgavlen sto igjen. Heldigvis ble noe av interiøret reddet fra brannen. Alterkalk, oblatdisk og kanne ble reddet. Det gjorde også døpefatet fra 1540. Dette inneholder spesielle signetstempler. Det ble også reddet et par lysestaker fra 1730.

Restaurering

Restaureringen av kirken ble gjort i 1902. Det var byggmestere fra Kristiania som hadde ansvaret for arbeidet. Restaureringen ble utført etter en plantegning av arkitekt J.H. Berner. Tegning/plan ble godkjent av «Fortidsmindesmærkers­foreningens» formann.

Den søndre langveggen ble utbedret og kor og sakristi oppført i murstein. Spiret ble reist midt på kirkens tak og det ble anskaffet to nye klokker. Under tårnet/spiret mellom kirkens langvegger ble det reist to vakre, gotiske mursteinsbuer. Det er to portaler - i sør og i vest. Sørportalen har en søyle på hver side med en spissbue over. Midt over portalen er det et bispehode med mitra (hodeplagg). Vestportalen har to halvsøyler på hver side og en inntrappet spissbue som er innrammet av en dekklist. Den har søylekapittel med bladverk. Den nyrestaurerte kirken ble innviet 12. desember 1902.

Øyestad gamle kirke ble gjenreist rimelig raskt etter brannen. Mye av æren for dette må tillegges Jørgen Midttun - lærer og klokker. Midttun gjorde en utrettelig innsats - både når det gjaldt det administrative og med praktiske ting som var nødvendig for at gjenoppbygging/restaurering kunne bli fullført. Kirken gjennomgikk en ny restaurering i 2008. Veggene fikk da ny puss og ble hvitkalket. Det gamle spiret fra 1709 ble gjenskapt.

Øyestad gamle kirke ligger nydelig til på en høyde i landskapet på Rykene. Den binder sammen fortid og nåtid på en helt spesiell måte. Mange av Øyestads sognebarn har blitt døpt eller gift der - selv om de egentlig hører til en av de andre kirkene i sognet, sannsynligvis fordi kirken med sin vakre beliggenhet og tradisjonsrike historie utgjør en flott ramme for noen av livets viktige begivenheter.

Tekst: Sølvi Haraldstad Christensen

Kilder: Øyestad Menighet: Øyestad gamle kirke 2002 Wikipedia

  • Tittel: Månedens kulturminne desember 2011: Øyestad gamle kirke
  • Kategori: Annet
  • År 1250
  • Sted Øyestad
  • Kulturminne Kirker og kirkesteder

Relaterte artikler