Månedens kulturminne april 2012: Gjervoldsøy bro

Om kunstverket

Historikk Fram til slutten av det 19. århundre var de fleste broer treverksbroer eller steinhvelvbroer. Men så førte utviklingen til at det kom nye brotyper. Det ble ikke lenger ansett som rasjonelt å bruke tre til bærende konstruksjoner. Det ble vanlig å bruke fagverk for bygging av broer. En fagverksbro er en bro med et bærende rammeverk av skråstaver som tar strekk eller trykk og bærer brobanen. Fagverk ble brukt allerede i romertida. Romerne hadde bro i fagverk over Donau og Rhinen. En av de mest kjente fagverkskonstruksjoner i dag er Eiffeltårnet i Paris fra 1889.

Norges første fagverksbro av jern var Vippa bro over Nidelva i Arendal som ble bygget i 1879. Den ble imidlertid ikke stående veldig lenge. I 1892 var det storflom i Nidelva. Store deler av broa ble ødelagt i flommen. Fagverkspennet på Hisøy­sida røk. Spennet ble imidlertid hevet og montert over det smale sundet mellom Rossøya og fastlandet like vest for Vippa bro. Broa ble da kalt Mose bro. I følge lokalhistorien ble deler av broa hentet tatt opp fra sivet ved elvebredden akkurat som Moses - derav navnet. Broa ble stående her til den ble flyttet i 1948. Da ble den flyttet til lenger sør, og går nå over Seksmannstrømmen som er et av Nidelvas sideløp.

Vi siterer fra Nasjonal verneplan for veger, broer og vegrelaterte kulturminner i Aust­-Agder: "Broa er ei stålfagverksbro med fritt opplagt fagverk med buet øvre gurt. Broa ble bygget (flyttet til nåværende brosted) i 1948 og erstattet ei smal jernbjelkebro fra 1905. Broa har et spenn på 25 meter, og bredde på 3,9 meter. Broa har tredekke. I stor grad ble karene etter den tidligere broa benyttet når nåværende bro ble bygget, men det vestre landkaret måtte utvides. Ved flyttingen ble broa kuttet på langs og utvidet, samtidig ble bære­buene brukt til å trekke fagverket på plass.

Kulturminne like ved Like vest for broa står det en støpejernspåle fra den tidligere broa. Pålen har inskripsjonen "Nedenes Amt/1905/Gjervoldsø bro/Kjør i skridt/Største belastning 2 tonn". Fra broa har man fin utsikt nedover Natvigstrømmen og oppover mot Vippa bro.

Tekst av Sølvi Haraldstad Christensen

Kilder: Nasjonal verneplan for veger, broer og vegrelaterte kulturminner i Aust-­Agder

  • Tittel: Månedens kulturminne april 2012: Gjervoldsøy bro
  • Kategori: Annet
  • Sted Gjervoldsøyveien
  • Kulturminne Bygninger og infrastruktur

Relaterte artikler