Uten tittel

Om kunstverket

Broderiets motiv er hentet fra eventyret om prinsesse Tornerose. Da hun ble døpt inviterte kongen mange gjester og også tolv av tretten féer i riket. Hoffet hadde bare tolv gulltallerkener, og dermed var det en fé som ikke ble invitert. Da elleve féer hadde overbrakt sine gode ønsker for prinsessen, kom den trettende féen og spådde at prinsessen skulle stikke seg på en tein den dagen hun fylte 15 år og dø. Heldigvis hadde ikke den tolvte gode féen brukt sitt ønske. Féen kunne ikke oppheve den onde spådommen, men mildne den slik at Tornerose skulle sove i hundre år og etter det kunne hun bli vekket av et kyss fra en ekte prins.

Alt gikk som spådd. Tornerose stakk seg på teinen på en rokk den dagen hun fylte 15. Hun og hele hoffet sov i hundre år mens roser med spisse torner grodde vilt og skjulte slottet. Etter hundre år fant likevel en prins veien inn til den sovende prinsessen som var så vakker at han kysset henne. Hun våknet, de giftet seg og levde lykkelige sammen til sine dagers ende.... Snipp snapp snute.

Broderiet viser øyeblikket da prinsen har forsert alle rosekvistene og funnet prinsessen som sover ved siden av rokken med teinen hun stakk seg på.

Skriftlige versjoner av eventyret om Tornerose er kjent i Europe helt fra 1300-tallet.

Relaterte artikler