Vakttårnet

(1885)

Om kunstverket

Vakttårnet ble bygget på Fløyheia rundt 1885. Herfra var det god utsikt over byen. Vakttårnet erstattet vekternes utkikkspost i den gamle kirken som ble revet da dagens kirke skulle bygges. Arendal hadde vært herjet av flere bybranner, og det var først og fremst branner man speidet etter. En gammel kanon skulle varsle innbyggerne hvis vekterne så branntilløp. To skudd for brann på Tyholmen og ett skudd for resten av byen.

På det meste hadde byen 200 brannmenn. Det var tungt manuelt arbeid å slokke branner og man måtte skifte mannskap ofte. I årene 1885 til 1918 var det strenge begrensninger for brannmannskapenes bevegelsesfrihet. De første ti årene som brannmann fikk man ikke lov til å forlate Arendal i mer enn maks 24 timer.

Tårnet var i bruk til 1955. Etter hvert grodde det inne og forfalt, men det ble satt i stand av Arendal historielag i 1996. Det ble pusset opp på nytt i 2014-15.

Denne delen av Fløyheia kalles gjerne Vakttårnheia. Det går en gangsti ned fra Fløyheia på høyre siden av glassheisen. Det går også trapper opp til Vakttårnet fra Hylleveien.

  • Tittel: Vakttårnet
  • Kategori: Arkitektur
  • År 1885
  • Sted Fløyheia
  • Kulturminne Bygninger og infrastruktur

Relaterte artikler