Relieffer

Av Bertel Thorvaldsen (1815)

Om kunstverket

Relieffene Natten og Dagen er fra 1815.

Natten omtales også som "Natten med sine barn: Søvn og død". Begge motivene har vært mye brukt som medaljonger på gravstener, og det finnes flere av dem også på Arendal kirkegård. Originalene i marmor måler 80 cm. i diameter, og de prydet ølbrygger J. C. Jacobsens spisestue på Carlsberg. Motivene ble raskt nærmest allemannseie og kopiert i ulike materialer og størrelse. I Danmark ble "Dagen" utnevnt til sølvbryllupsmedalje og tolket som Den flyvende Venus og Amor med tent bryllupsfakkel, og mange hjem hadde kopier av relieffene i gips eller marmor på veggen over sofaen.

Fra 1838 ble duoen masseprodusert av Den kgl. Porcelainsfabrik i "biscuit". Det er et dobbelbrent, hardt porselen, Modellene ble laget av akademiets billedhuggerelever. Fra 1854 kunne også Bing & Grøndahl tilby relieffene til en ganske rimelig penge. Thorvaldsen bodde 40 år i Roma. Der ble hans verk tidlig kopiert på skrin og smykker i ulike materialer som malakitt eller konkylie. De ble solgt som souvenirer og "Natten" og "Dagen" var spesielt populære.

Dødens Genius ble også mye brukt til medaljonger på gravstener. Det originale verket er del av gravmonumentet over den polske greven Wlodzimierz Potocki som døde 23 år gammel i 1812. Monumentet ble ferdigstilt først flere år etter dennes død, og står i dag i Wawel-katedralen i Krakov.

Alderdom/Vinter antas å være fra 1836. Den er ett av fire relieffer i serien Livets aldre / Årstidene. De øvrige er Barndom/Vår, Ungdom/Sommer og Manndom/Høst.

Kilder: Thorvaldsensmuseum.dk

Christian Pedersen m.fl.: Arendal kirkegård - et levende kulturminne, 2004

Bertel Thorvaldsen

Les mer...

Relaterte artikler