Motiv fra Pollen

Av Fred. Terkelsen (1926)

Om kunstverket

En vinterdag i Pollen

Et bilde som dette forteller mye om dagliglivet i Pollen i Arendal en vinterdag for rundt 100 år siden. Her selges det fisk både fra brygga og fra den hvite, firkantede båten bak som var Hæstad & Co.'s flytende fiskeutsalg. Her kunne man kjøpe frukt og grønt fra frukthandleren ytterst til høyre i bildet, og det store gule huset rommet en garn- og lerredshandel.

Bildet kan dessuten fortelle mer, f.eks. om bekledning og sosial status. På Terkelsens tid var det klare, sosiale koder knyttet til klesplagg og hodeplagg. Det var nærmest uhørt å gå barhodet utendørs, og hans bilder viser stor variasjon i typer hodeplagg. Hvilket hodeplagg man bar, signaliserte status og økonomiske kår.

Overklassens menn bar gjerne flosshatt som for alvor ble populær på 1800-tallet og inn på 1900-tallet da enhver herre med selvrespekt og penger hadde en flosshatt på hattehyllen.

På Terkelsens tid het byens hattemaker Aasmund Nilssen. Han kom fra Evje, og gikk i lære hos daværende hattemaker Paul Andreas Paulsen. Han hadde talent for håndverket. Etter Paulsens død i 1903, overtok han forretningen og gjorde hattemakerverkstedet til en suksessrik forretning. Nilssen forsynte mange av byens innbyggere med hatter, og produserte egne flosshatter og knallhatter (bowlerhatter) som kunne brukes av gutter som var konfirmerte. Nilssen førte et stort utvalg av silkehatter, stråhatter, knallhatter, panamahatter, Borsalino-hatter, klokkehatter, gutteluer, skyggeluer og barneluer. For russen var det tradisjon å gå innom hattemakeren for å få tilpasset russelua slik at den satt riktig på.

Tekst/kilde: "Arendalshistorie gjennom kunstnerens blikk" av Kristin Bae Mysen, 2023

Rettighet til foto brukt i kunstdatabasen: Kristin Bae Mysen

  • Kunstner:
  • Tittel: Motiv fra Pollen
  • Kategori: Billedkunst
  • År 1926
  • Teknikk: Oljemaleri
  • Beskrivelse teknikk/medie Olje på lerret
  • Sted Pollen
  • Plassering Motivet er fra Pollen. Bildet er i privat eie.

Fred. Terkelsen

Les mer...

Relaterte artikler