Om kunstverket
Sentrumsliv og handel
I Arendals gater var det et yrende liv. Byen hadde flere bakerier, en hanskefabrikk, en skjortefabrikk og en hattemaker som også solgte pelsvarer. Her fantes bok- og papirhandel, delikatesseforretninger med hjemmelaget fiske- og kjøttmat, og ikke å forglemme Søstrene Huste som solgte delikate broderte lommetørklær. Tobakk- og sigarforretningen lå på Langbryggen og Lerreds- og garnbutikken på Nedre Tyholmen. Begynte det å regne, kunne man stikke innom paraplybutikken. Det fantes også skomakere og skreddere i byen, og flere forretninger som drev med «fedevarer», det vil si landbruksvarer som ost, skinker, kjøtt og smør.
Torvet
Torvet ble regnet som den viktigste handelsplassen i byen, og Terkelsen malte de fleste av sine bilder derfra på 1920-30-tallet. Dette bildet viser Torvet en vinterdag i 1922. Her var det hver dag et yrende liv. Der stod bondekonene fra Tromøya som på sensommeren rodde over til byen med smakfulle poteter dyrket i sandjorda på øya. Andre kom med hest og kjerre lastet med ferske gulerøtter og neper. Mange av selgerne kom fra distriktet rundt Arendal, andre tok turen fra Grimstad. Frukt- og grønnsakhandlerne solgte produktene sine fra små disker som var tilfeldig plassert, men fra midt på 1920-tallet ble Torvet steinsatt med nummererte plasser. Da kunne man leie seg en fast plass.
Tarine Andersen
En av torghandlerne var Tarine Andersen som solgte sine varer på Torvet i over 50 år, fram til hun var i 80-årene. Hun var født i 1865 og døde i 1950, og sto sikkert i boden sin også da Terkelsen malte sine bilder. Tarine ble tidlig enke med ansvar for barn og familie, og etterfulgte sin mor som torghandler. Hun hadde sin faste plass mot Strandgaten hvor hun solgte grønnsaker, bær og blomster. Tarine var kjent for gode varer, kjappe replikker, godt humør og hadde en stor kundekrets. Hun var en institusjon i byen, og i dag heter den delen av Torvet hvor hun pleide å stå "Tarines plass" til minne om henne.
Tekst/kilde: "Arendalshistorie gjennom kunstnerens blikk" av Kristin Bae Mysen, 2023
Tekst/kilde om Tarine Andersen: Sølvi Haraldstad Christiansen
Rettighet til foto brukt i kunstdatabasen: Kristin Bae Mysen