Om kunstverket
Fagforeningenes hus
Bygningen til venstre pluss et pakkhus ble oppført rundt 1712 av skipsreder Peder Thomasson d.e. Byggene hadde to gavler mot Smalsundet, datidens kanal, i dag Nedre Tyholmsvei. Peder Thomasson d.e. var en velstående mann. Ettersom dette huset er av tre, fikk han bygget et hus i stein ved siden av for å sikre sin formue og verdisaker mot brann.
Sønnen Peder Thomasson d.y. foretok en større ombygging i 1778. I tillegg til hovedhus, bryggerhus og tjenesteboliger ble det drevet gårdsbruk med fjøs og stall. Husets bakgård er byens eneste bevarte gårdsplass fra 1700-tallet. I dag arrangeres det bakgårdskonserter her. Peder Thomasson d.y. og ektefelle Louise Groos fikk ikke barn, og formuen deres ble testamentert til kommunen. Huset ble kjøpt av Samvirkende Fagforeninger i 1955. Deler av fagbevegelsen har kontorer i bygget i dag.
Dagens bygning representerer flere ulike stilarter. Veggen mot bakgården er barokk, veggen mot Kløckers hus er rokokko og fasadens empirestil har bevart sin opprinnelige farge fra 1860-årene.
Kløckers hus
Bygningen til høyre i bildet er Kløckers hus. Johannes Nicolai Kløcker, som var av tysk-dansk adelsslekt, ble utnevnt til «Kongelig Overtoldinspectør» i Arendal i 1824. Sammen med sin kone, Johanne Kløcker, kjøpte han en tomt med et gammelt hus som lå mot kanalen Smalsundet. I 1826 fikk de oppført et standsmessig hus i tre etasjer som siden den gang har gått under navnet Kløckers hus. Huset i bakgården fra 1680-tallet ble innlemmet i det nye, og huset ble bygget i empirestil.
Huset var hjem for mange mennesker. Ekteparet hadde syv barn, og det var ansatt tre tjenstepiker som i tillegg til mye annet skulle lage mat over åpen ild og i bakerovnene. I tredje etasje var det innredet en festsal som ble benyttet i høytidene. Man tror det også var en krambod knyttet til huset. Huset var romslig, og i 1835 flyttet også en overtollbetjent med sin familie inn. Kløckers hus er nå bymuseum og fredet. Første etasje er innredet som en krambod og i andre etasje vises både et byborgerhjem og et matroshjem. Tredje etasje rommer en festsal og deler av Kjell Birkelands store produksjon av flaskeskuter.
Tekst/kilde: «Arendalshistorie gjennom kunstnerens blikk» av Kristin Bae Mysen, 2023
Rettigheter til foto brukt i kunstdatabasen: Kristin Bae Mysen