Arendal gamle rådhus

Arendal gamle rådhus ble bygd som privatbolig av Morten Michael Kallevig. Tross Napoleonskrig, blokader og hungersnød, reiste bygget seg sakte, men sikkert. En vakker vårdag i 1815 flyttet Morten Michael og Kitty Kallevig inn i sitt nyoppførte hjem som fikk navnet Det Kallevigske palé. Det ble regnet som en av landets flotteste privatboliger og er blant Norges største trebygninger. Rådhuset var det første huset i Arendalsområdet som ble tegnet av en arkitekt. Arkitekten ønsket et murhus, men Kallevig insisterte på tre. Arkitekten foreslo da å male huset i murfarge og strø sand på malingen!

Kitty Kallevig fylte huset med innbo, draperier og dekorasjoner som kom fra utlandet med handelshusets egne skip. Det meste av dette interiøret er i dag i familiens eller muséet KUBEN's eie. Morten Michael Kallevig døde i 1827 og enkefruen flyttet til København. I 1844 solgte hun huset til kommunen som brukte det som rådhus helt til 2004.

I 3. etasje finnes fire festsaler som framstår slik de ble etter en modernisering og ombygging før kong Oscar 2's besøk i byen i 1891. Her henger et imponerende portrettgalleri av kongelige, embetsmenn, stortingsrepresentanter, ordførere og byens borgere.

Her finner du